Gatanje u slanutak


 U Iranu među nomadskim plemenima Bakhtiari od davnina se praktikuje jedna vrsta proricanja sudbine identična bosanskom falanju u grah. Zove se nakhoud fal ili proricanje sa slanutkom. Jedina razlika je, kako vidimo iz naziva, u tome da tomošnje faladžije umjesto bijelog graha koriste 41 zrno slanutka. Njime tradicionalno starije žene i muškarci ogledaju sudbinu i predskazuju budućnost svima koji im se obrate za savjet. 

Način odvajanja skupine slanutka u tri manje hrpe, iz kojih se onda od uzimaju po 4 zrna, i tako formiraju tri reda identičan je bosanskom falanju u grah. Razlike su jedino primjetne u nazivima pojedinih falova. Naime, kada se nađe u prvom redu pet zrna (122, 212, 113) naziva se "fal Al-Abba" i on se smatra najboljim od sviju. Također, pojavi li se fal 333 on se naziva "hazreti Nuh". Ukoliko se u trećem redu pojavi 444 onda se tom falu kaže "Dvanaest Imama" i njegovo značenje je veoma povoljno za onoga kome se gleda sudbina. Doslovno označava veliku sreću i božji blagoslov. Unatoč tome što u bosanskoj verziji gledanja u grah 111 vertikalno nema pozitivno značenje kod iranskog naroda je sasvim suprotno. Sva ova značenja predskazuju ispunjenje želje ili nekog plana. 

Pojavi li se 234 u prvom redu (horizontalno) ili pak u vertikalnom položaju onda je to znamen koji jasno govori kako se planovi ili ljubavna veza neće uspješno realizirati. 




U iranskoj metodi gatanja ne uzimaju se u obzir hatme (četvorke) niti se ostatak zrna reda u hatme ispod trećeg reda. 

Popular posts from this blog

Hiromantija ili život da dlanu